Informatie over stickerfolie

Extra informatie over stickerfolie.

Vinylfolie
Op het eerste gezicht lijkt er soms geen verschil tussen de drie verschillende typen beschikbare vinylfolies:

- Gegoten vinylfolie
- Polymeer gekalandreerd vinylfolie
- Monomeer gekalandreerd vinylfolie

Gegoten vinylfolie
Een gegoten folie is een kwalitatief hoogwaardig vinyl dat tijdens de productie in vloeibare vorm als een uiterst dunne laag wordt uitgegoten. Gegoten folies hebben door deze methode geen ‘geheugen’ waardoor ze stabiel zijn en nauwelijks vatbaar voor zichtbare krimp. Omdat ze dunner en zachter zijn, zijn ze ook gemakkelijker te snijden, te pellen en aan te brengen op kritisch gevormde ondergronden.

Hierdoor worden ze veelal toegepast op voertuigen of andere objecten die ‘ingepakt’ moeten worden. Soms wordt de keuze gemaakt op basis van de vele kleuren die er beschikbaar zijn.

Bij twijfel voor het kiezen van een geschikte folie met de eis voor duurzaamheid en kwaliteit, zal een gegoten stickerfolie de beste keuze zijn. Hiermee wordt elk risico vermeden.

- Lange levensduur
- 7-12 jaar buitengebruik onder extreme omstandigheden
- Stabiel, krimpt nagenoeg niet
- Goed bestand tegen chemische reacties
- Bijzonder handelbaar
- Kleurvast
- Grote verschijdenheid aan kleuren beschikbaar
- Goed bestand tegen warmte of koude.
- Duurder dan andere folies.

Gekalandreerde vinylfolie
Gekalandreerde folies starten hun levenscyclus als een klomp PVC die onder hitte door twee walsen wordt geperst tot een dunne laag tussen de 65 en100 micron. Door deze productiemethode wordt er wel een geheugen opgebouwd waardoor ze dimensioneel minder stabiel zijn, maar wel goedkoper.

Hoewel ze niet over de eigenschappen beschikken die aan een gegoten folie worden gesteld, voldoen ze in ruime mate aan de vereisten voor algemene bestickering op vlakke ondergronden. Gekalandreerde folies zijn er in twee soorten:

- Polymeer gekalandreerde folie
Polymeer gekalandreerde folies krijgen polymere weekmakers toegevoegd om de krimp te beperken. Hoewel de kwaliteit van deze folies in de jaren is toegenomen, beschikken ze niet over de uitstekende stabiliteit en kwaliteit van eerder genoemde gegoten folies.
Polymere folies presteren voor buitentoepassingen veel beter dan de monomere versies, maar zijn eveneens niet geschikt voor gebruik op oneffen ondergronden met extreme vormen als klinknagels of profielen.
Voor toepassingen met minder hoge eisen vormen ze een goed alternatief voor gegoten folies. Niettemin zal bij twijfel een keuze voor gegoten folies alle risico’s uitsluiten.

- Monomeer gekalandreerde folie
De goedkoopste keuze is een monomeer gekalandreerde folie. Deze zijn minder geschikt voor veeleisende buitentoepassingen als voertuigen en reclameborden. De monomere weekmakers maken het materiaal veel minder dimensioneel stabiel waardoor krimp na verloop van tijd kan voordoen

Deze krimpranden kunnen zichtbaar worden in de vorm van een lijmrand met vuilaanhechting rondom de sticker. Dit is het begin van het einde voor de levenscyclus van een monomere sticker. De sticker kan zichtbaar omkrullen en loslaten van de ondergrond, Monomere folies zijn het meest geschikt voor binnen- en of kort buitengebruik. Bijvoorbeeld voor kort lopende promotionele acties. Deze folie wordt nauwelijks of niet gebruikt door ons.


Andere soorten folies
Aanvullend op de voorgenoemde vinyl folie, zijn tevens de volgende type folies beschikbaar:

Polyester folies
Polyester folies hebben in de regel een hoge glansgraad en zijn vaak gemetaliseerd (laminaten uitgezonderd). Ze zijn maatvast en geschikt voor toepassing op vlakke ondergronden. Verder zijn ze bestand tegen hogere temperaturen.

PVF films (Polyvinyl fluoride films) zijn meestal bestand tegen oplosmiddelen van verf en inkt waardoor ze uiterst effectief zijn als beschermende folie zoals anti-graffiti.

Opaak PVC folies
worden verwerkt in banners en dubbelzijdige raamstickers om deze te versterken. Soms zijn ze zwartgekleurd om de opaciteit van een dubbelzijdige sticker te verhogen en hieraan een dubbelzijdige functie te geven.

Extreem weekgemaakte gegoten folies of ultradestructible folie
Zijn zeer dun en broos door de hoeveelheid weekmakers die hierin is verwerkt. Het maakt de folie moeilijk te verwijderen doordat het afbreekt. Dit maakt het ideaal voor antifraudestickers en veiligheids- en identificatielabels. Ook wordt deze folie afbrokkelstickers genoemd.